Fore kazık, günümüzde en yaygın olarak kullanılan zemin iyileştirme yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Önceden kazılarak içi boşaltılmış dairesel kuyular içerisine beton dökme işlemiyle yapılan betonarme kazıklara fore kazık denir. Donatılı ve donatısız olarak üretilirler. Genelde, kazıkların üstünde bulundurduğu yapısıyla bütünleşmesi için donatılı tercih edilir. Yaygın olarak tercih edilen fore kazıklarının çapları 45 cm, 65 cm, 80 cm, 120 cm ve 150 cm’ dir. Boyları ise, 0-50 cm arasında değişmektedir. Giderek nüfus artışının oluşmasıyla yerler önem kazanmış ve derin kazılar yapılarak bina inşaatları zorunlu hale gelmiştir. 40-50 metrelik derinliklerde kazılar yapıldığından dolayı sağlam olmayan zeminlerde kazı çalışmaları yapılmasından kaçınılmıştır. Derin kazıları ve sağlam olmayan zeminleri iyileştirmek amacıyla fore kazık çalışmaları yapılmaktadır.
Fore Kazık Kullanım Alanları Nelerdir?
Derin Temel Kazma Uygulamasında Kullanılması: Belirli alanlara yoğunlaşmış olan yükün zemine bırakılması sonucunda oturma problemi olan yapılarda kullanılır. Özellikle bina, köprü ve baraj yapımında altına kullanılmıştır.
Geçirimsizlik Perdesi Olarak Kullanılıyor Olması: Yer altı su seviyelerinin yüksek olduğu durumlarda kullanılır. Suyun inşaat çukuruna, bodrum katlara girmesi önlenmesi için yapılan kazık çalışmalarıdır. Baraj inşaatlarının yapımında da kullanılması uygundur. Jet kolonları sayesinde yardım alınarak geçirimsizlik sağlanır.
Şev Stabilitesi Problemlerinde Kullanılması: Heyelan, toprak kayması gibi sorunların çözümünde oldukça sık kullanılır. Karayolları, demiryolu gibi kazı stabilitesini sağlamak için kullanılır.
İksa uygulamalarında Kullanılması: inşaat sırasında derinliğin altında olması nedeniyle çevre yapılarının güvenliği için yapılır.
Çalışma Sahasının Fore Kazık İmalat Öncesi Hazırlanması: Çalışma yapılacak olan imalat sahası, makinanın çalışabilmesi için kuru ve düzgün yer olması gerekir. Fore kazık makinasının çalışmasını engelleyen beton, içme suyu hattı veya kanalizasyon hattı varsa kaldırılmalıdır.
Zemin Bilgileri: İmalat öncesinde yapılan sondaj raporlarıyla belirlenen borulu veya borusuz yapılacağına fore kazık imalatlarının yapılacağı derinlikler belirlenerek çalışmalar gerçekleştirilir.
Kazıkların İmalat Şekilleri: Delgi işlemleri de hidrolik fore kazık makine yardımıyla gerçekleşecektir. Delgi işlemi yapılırken herhangi bir göçme veya yeraltı suyu patlaması durumunda delgi işlemi borulama olarak işlev görecektir. Ayrıca göçme durumunda kil de fore kazık imalatında kullanılmaktadır. Kazıkların çaplarına göre demir donatılar hazırlanarak kuyulara indirilir. Betonlama işi pompalı veya mikserli olmak üzere yapılır. Zeminde su bulunması durumunda ise tremi su borusu kullanılarak imalatların yapılması gereklidir.
Fore Kazık Nasıl Yapılır?
Matkap gibi düşey yönde delginin tamamlanması, silindirik demir donatın boş kuyunun içine yerleştirilmiş olması, tremi borusu yardımıyla betonun dökülmesi gerekmektedir.
Delgi Yapımı Yöntemleri: Bu yöntem de matkap seçimi işin kolaylıkla yapılabilmesi için önemlidir. Kaya ve benzeri büyük parçaların parçalanması için elmas uçlu matkap kullanılmalıdır. Augerin matkap ucu ise yaprak aralarındaki açıları düşük, yataya yakındır. Bu işlem delgi sırasında maliyeti düşürür ve işin süresinden avantaj sağlar. Kuyu delgisine başlamadan önce demir donatların hazırlanmış olması ve betonlarla arasındaki bağlantının yapılması önemlidir. Bu hazırlıklar yapılmazsa delgi esnasında göçme meydana gelebilir.
Kazık Demirin Bağlanması ve Yerleştirilmesi: Demir donatlar yaparken yerlerin temiz olması ve kuru olması önemlidir. Aksi takdir de oksitlenen demir çürür. Kazık dayanımına engel olur. Demir donatıları yaparken düzgün ve kuru bir platformda hazırlamak kaliteli ve sağlıklı bir imalat için önemlidir. Çünkü çamurlanmış bir demir donatı betonla arasında derz oluşturur. Oksitlenmeye maruz kalan demir çürür. Bu da kazık kalitesine ve dayanımına zarar verir. Son olarak indirme işlemi yapılırken kuyu çeperlerine değmemesi gerekir. Bunu yapabilmek için pas payları kullanılıyor. Demirin toprakla temasını engelleyen bir işlemdir.
Beton gelene kadar tüm çalışmalar yapılmalıdır ve beton gelince bekletmeden dökülmelidir. Betona kesinlikle su katılmamalıdır. Tremi borusu sağa sola hareket ettirilir. Böylelikle bir adet kazık imalatı tamamlanmış olur. Aynı işlemi fore kazık için de uygulamamız gerekmektedir. Beton dökme işlemi sırasında tremi borusu kazık boyunca yerleştirilir. Böylece tremi borusu bağlanarak kuyuya indirilir.
Malıköy, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi 3. Cadde No: 7, 06909 Malıköy Anadolu Osb / Sincan / Ankara / Turkiye
|